Beskyttelse mot sporing via annonserings-ID

Oppdatert 19.04.2023.

Tegning av ID-kort.
Illustrasjon: Mohamed Hassan – Pixabay.com

Det finnes mange metoder for å spore din internettbruk og dine geografiske bevegelser. Annonserings-ID (Advertising ID) er en av dem.

En annonse-ID finnes i operativsystemene iOS (iPhone), iPadOS, Android, Windows og MacOS. Alle apper har tilgang til denne ID’en. Hver gang en app registrerer at du gjør noe, kan den koble det til denne ID’en.

I utgangspunktet er annonserings-ID’en ikke koblet til din faktiske identitet (navn, adresse, epost, telefonnummer o.l.). Men i praksis kan informasjonsmeglere veldig ofte med letthet knytte din identitet til denne ID’en. Fortsett å lese Beskyttelse mot sporing via annonserings-ID

Beskyttelse mot fingerprinting sporingsmetode

Oppdatert 09.05.2023.

Siluett av detektiv med lupe som undersøker fingeravtrykk.
Illustrasjon: Gerd Altmann – Pixabay.com

Veldig mange aktører er interessert i å spore hva du interesserer deg for på internett. Fingerprinting er en metode vi skal se opp for.

Før var det informasjonskapsler (cookies) som var kongen på haugen. Men så kom «cookie-loven» for noen år siden. Da ble det fart i utviklingen av alternative metoder. Nå er det fingerprinting som gjelder.

Finnes det effektiv beskyttelse mot fingerprinting? Ja. Men bare hvis du er villig til å bruke en spesiell nettleser som settes opp med spesielle innstillinger. Fortsett å lese Beskyttelse mot fingerprinting sporingsmetode

Spionerer bredbåndsruteren på deg?

Oppdatert 03.03.2023.

Bilde av WiFi-ruter.
Illustrasjon: Wikimedia Images

Kommer WiFi-ruteren din fra bredbåndsleverandøren? Siden den da typisk administreres av dem, er personvernet ditt i faresonen.

En ting er at bredbåndsleverandøren (heretter kalt ISP) har full tilgang til administrering av ruteren – og dermed i en posisjon som enhver dataskurk drømmer om.

En annen er at det er litt uvisst hvor god datasikkerhet det er både på ruterne og på administrasjonssystemet som ISP’en bruker.

Hovedproblemet med at ISP’en administrere ruteren, er at den da er åpnet opp for å kunne administreres utenfra, altså via internett. Det er hackere (dataskurker) glade for. Fortsett å lese Spionerer bredbåndsruteren på deg?