Hva er en informasjonskapsel?

Oppdatert 21.02.2023.

Bilde av PC-skjerm full av notislapper.
Illustrasjon: Pixabay.com

En informasjonskapsel kalles cookie på engelsk. Info-kapsler brukes for å gjøre nettsidene smidigere og mer anvendelige for deg. Men de kan også brukes for å spore deg og dine interesser, altså være et redskap for markedsførere og kanskje til og med skurker.

Eller sagt på en mer billedlig måte.

Info-kapsler er små notislapper hvor et nettsted (f.eks. nettbutikk.no) skriver korte notater om ulike ting, for eksempel at du bruker en smarttelefon, at du har logget deg inn, at du kar klikket på den og den lenken, at du ofte klikker på bestemte typer varer, at du har kommet så og så langt i en videosnutt, osv, osv.

Det kan ofte bli ganske mange notislapper når du besøker et nettsted. For eksempel bruker både HLF.no, Phonak.no, ReSound.no og mange andre temmelig mange flere lapper enn på bildet på toppen av denne siden. Heldigvis blir lappene klistret fast på «baksiden» av din nettleser, så de er ikke synlig for deg og kommer ikke i veien for deg 😉

Neste gang du besøker nettstedet (f.eks. nettbutikk.no) trenger det ikke finne opp kruttet på nytt, for det kan jo bare lese på lappene som ble klistret på baksiden av nettleseren din forrige gang. Og det er smart for både deg og nettstedet.

Selvsagt er det et system som gjør at bare de som har skrevet lappene, kan lese dem. Men de som skriver på lappene, kan faktisk tillate at deres samarbeidspartnere også kan lese. Det gjøres ofte når det gjelder reklame. Notislapper (info-kapsler) som deles på denne måten, er en stor utfordring når det gjelder personvern.

Les om informasjonskapsler hos Komputer for alle.

Personopplysninger.

Noen info-kapsler registrerer og oppbevarer personopplysninger. Når det gjelder nettsider, må personopplysninger ses i lys av Personvernforordningen som ofte kalles GDPR.

Les mer om Personvernforordningen i Wikipedia.

Navn, adresse, telefonnummer, epost-adresse og lignende er noe alle tenker på som personlig informasjon, også kalt persondata. Men også IP-adresse er persondata. I våre dager kan en IP-adresse ofte sammenlignes med et mobilnummer. Mobilnummeret ditt viser hvilken telefon som ringer. Men det viser egentlig ikke hvilken person, for du kan jo ha lånt bort mobilen til en venn en liten stund.

Les om IP-adresse i Wikipedia.

Ulike typer informasjonskapsler.

Info-kapsler kan deles inn i ulike kategorier. Noen er helt nødvenige for at nettsiden skal fungere riktig. Andre trengs bare til ting som egentlig ikke er vesentlig (skriftstørrelse, huske navn osv).
En annen viktig måte å gruppere er å se på hvilke som oppbevarer personlig informasjon, og hvilke som ikke gjør det.
En tredje måte å gruppere er hvlike som er til markedsføring og sporing, og hvilke som ikke er det.

Noen info-kapsler husker informasjonen i årevis, andre kun fram til nettleseren avsluttes.

Blokkere uvesenet?

Siden info-kapsler kan brukes veldig agressivt og inneholde mye personlig informasjon som kan spres mellom mange aktører, ønsker mange å skrenke inn bruken av dem.

I din nettleser finnes muligheter for å blokkere info-kapsler helt eller delvis. Lær hvordan hos Nettvett.no. Husk at mange nettsider vil fungere dårlig hvis du blokkerer alle typer info-kapsler.