Bruk iPad som tilleggsskjerm for PCen din

Oppdatert 19.01.2024.

Bilde av laptop med nettbrett på hver side.
Illustrasjon: Stein Thomassen

Lyst til å utvide PCens skrivebord til en ekstra skjerm? Med Spacedesk programvare og en iPad eller et Android-brett oppfylles ønsket.

Spacedesk installeres på PCen og på nettbrettet for å gi PCen en tilleggsskjerm via WiFi. På PCen installeres en driver (eller server om du vil), og på nettbrettet henter du inn en app.

Det fungerer overraskende godt, og det er gratis for privat bruk. Kommersiell bruk koster penger.

Utvide Windows skrivebord

Ofte når jeg jobber på min bærbare PC kobler jeg til en ekstra skjerm. Den er større og mer behagelig å se på. Dessuten fungerer ekstraskjermen som en utvidelse av skrivebordet, sånn at det er lettere å vise fram flere vinduer uten at de skygger for hverandre.

Noen ganger trenger jeg ikke stor skjerm, bare flere skjermer for å ha flere vinduer synlig samtidig. Da passer det fint å bruke 2 gamle nettbrett ved siden av laptop-skjermen.

Hva med Mac? Apple har en lignende løsning som kalles Sidecar. Da må Macen din være fra ca. 2016 eller nyere.

Hvor godt fungerer det?

Spacedesk bruker WiFi-nettet for å overføre skjermbildene. Derfor blir det en treghet som mange kan finne irriterende. Det tar noen tiendels sekunder fra du beveger musen og til du ser reaksjonen på tilleggsskjermen. Og hvis WiFi-nettet ditt er fylt med annen trafikk (f.eks. nedlasting fra nettet), kan det ta et helt sekund. Jobber du veldig raskt med mus, vil du kanskje bli temmelig frustrert.

Siden nettbrett-skjermene ikke er særlig store, blir det selvsagt ikke like bra som ekstraskjermene som benyttes i arbeidslivet. Er du vant en stor PC-skjerm med 2 store ekstraskjermer, blir du nok skuffet.

For en vanlig dødelig som ønsker seg en gratis utvidelse av laptop-skjermen for å kunne ha flere vinduer åpne samtidig (og som har et gammelt nettbrett eller to som ligger og støver ned), er dette en flott mulighet.

Krav til maskinvaren

Du kan ikke bruke altfor gammelt utstyr. Her er minimumskravene.

  • DriverPC: Windows 10 (nyere enn build 1607) eller Windows 11
  • AppiPad: iOS 10 eller nyere
  • AppAndroid-brett: Android 4.2 eller nyere

Hvis nettbrettet er for gammelt til å bruke Spacedesk-appen, kan du kanskje likevel få det til via nettbrettets nettleser. Da må nettleseren støtte HTML5, noe Safari på iPad har gjort i årevis.

Personvern?

En sjekk med The Markup’s verktøy Blacklight indikerer at Spacedesk (Datronicsoft Technology GmbH) ser ut til å ta personvern på fullt alvor. Det gjør i grunnen personvernerklæringen deres også.

OBS: Når du tester med Blacklight, kan det bli litt ulike resultater avhengig av om du under Options velger Mobile i stedet for Desktop.

Hent appene her

Installering

Techwiser viser deg hvordan Spacedesk installeres. Veiledningen starter i punkt 2 et stykke ned på følgende nettside:

Og brukermanualen til Spacedesk finner du her:

 

Følg Stein2 sin blogg!
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.