Bruk iPad som tilleggsskjerm for PCen din

Oppdatert 13.02.2023.

Bilde av laptop med nettbrett på hver side.
Illustrasjon: Stein Thomassen

Lyst til å utvide PCens skrivebord til en ekstra skjerm? Med Spacedesk programvare og en iPad eller et Android-brett oppfylles ønsket.

Spacedesk installeres på PCen og på nettbrettet for å gi PCen en tilleggsskjerm via WiFi. Det fungerer overraskende godt, og det er foreløpig gratis. Hvorfor er det gratis? Trolig fordi programvaren / appene er beta-versjoner.

Det ser ut til at betaversjonen er gyldig ut 2023. Deretter kan det muligens ende opp med at vi må benytte en versjon som koster penger.

Utvide Windows skrivebord

Ofte når jeg jobber på min bærbare PC kobler jeg til en ekstra skjerm. Den er større og mer behagelig å se på. Dessuten fungerer ekstraskjermen som en utvidelse av skrivebordet, sånn at det er lettere å vise fram flere vinduer uten at de skygger for hverandre.

Noen ganger trenger jeg ikke stor skjerm, bare flere skjermer for å ha flere vinduer synlig samtidig. Da passer det fint å bruke 2 gamle nettbrett ved siden av laptop-skjermen.

Hva med Mac? Apple har en lignende løsning som kalles Sidecar. Da må Macen din være fra ca. 2016 eller nyere.

Hvor godt fungerer det?

Spacedesk bruker WiFi-nettet for å overføre skjermbildene. Derfor blir det en treghet som mange kan finne irriterende. Det tar noen tiendels sekunder fra du beveger musen og til du ser reaksjonen på tilleggsskjermen. Og hvis WiFi-nettet ditt er fylt med annen trafikk (f.eks. nedlasting fra nettet), kan det ta et helt sekund. Jobber du veldig raskt med mus, vil du kanskje bli temmelig frustrert.

Siden nettbrett-skjermene ikke er særlig store, blir det selvsagt ikke like bra som ekstraskjermene som benyttes i arbeidslivet. Er du vant en stor PC-skjerm med 2 store ekstraskjermer, blir du nok skuffet.

For en vanlig dødelig som ønsker seg en gratis utvidelse av laptop-skjermen for å kunne ha flere vinduer åpne samtidig (og som har et gammelt nettbrett eller to som ligger og støver ned), er dette en flott mulighet.

Krav til maskinvaren

Du kan ikke bruke altfor gammelt utstyr. Her er minimumskravene. Legg merke til at hvis nettbrettet er for gammelt til å bruke appene, kan du kanskje likevel få det til via nettbrettets nettleser hvis nettleseren støtter HTML5:

  • PC: Windows 10 (nyere enn build 1607) eller nyere (f.eks. 11)
  • AppiPad: iOS 10 eller nyere
  • AppAndroid-brett: Android 4.2 eller nyere
  • Nettleser på nettbrett: Nettleser som støtter HTML5

Hent appene her

Installering

Techwiser viser deg hvordan Spacedesk installeres. Veiledningen starter i punkt 2 et stykke ned på følgende nettside:

Og brukermanualen til Spacedesk finner du her: