Linux Mint – bra for Linux-nybegynnere

Oppdatert 30.08.2023.

Bilde av dataskjerm med Linux Mint startbilde.
Illustrasjon: ADMC – Pixabay.com

Har du vurdert å forlate Windows og gå over til Linux? Og blitt forvirret over de altfor mange variantene av Linux? Tips: Gå for Linux Mint!

Nedenfor finner du noen nyttige lenker for å underbygge at Linux Mint er et spesielt godt valg for Windows-flyktninger (og Mac-flyktninger), samt fortelle litt om tilgjengelige apper.

Mint eller Ubuntu?

Ofte sies det at Ubuntu er en av de beste Linux-distribusjonene for bærbare PCer. Og ofte sies det at Linux Mint er en av de beste. Her er en artikkel som forklarer hvorfor Linux Mint er bedre enn Ubuntu for Linux-nybegynnere, f.eks. Windows-flyktninger:

Hvis du vil gå for Linux Mint, dukker det opp noen valgmuligheter, nemlig hvilken versjon du ønsker å ta i bruk: Cinnamon, Mate eller Xfce. Grovt sagt er Cinnamon egnet for PCer med brukbar datakraft, mens Mate egner seg for eldre PCer med svakere processor og mindre minne:

Bra personvern

Det er også fint å vite at Linux Mint er et av de beste operativsystemene når det gjelder personvern:

Installering

Her er noen råd for hvordan du installerer Mint:

Grunnleggende bruk

Her er noen tips angående hvordan du bruker Mint:

Apper

Utvalget av  apper for Linux er mye mindre enn for Windows. Her er noen artikler som nevner en del aktuelle apper:

Når det gjelder apper som kan installeres på Linux Mint, er det flere ulike systemer for installasjon: apt, AppImage og Flatpack (men ikke Snap som er blokkert av personverngrunner). Du vil raskt føle behov for å vite mer om dette, så les følgende artikkel allerede nå:

Referanseverk

Grundig info om installering, oppsett og bruk av Linux Mint finner du her: