Kan Google se epostene mine selv om jeg ikke har Gmail selv?

Oppdatert 28.05.2024.

Personvern-info for en app.
Illustrasjon: Skjermbilde

Ikke bare støvsuger din Gmail-konto deg for personopplysninger, den kan også støvsuge opplysninger om alle som skriver til deg.

Hvor greit er det egentlig at vi som ikke har Gmail, likevel kan bli offer for Googles umettelige apetitt på personopplysninger?

For ordens skyld: Gmail er Googles gratis eposttjeneste. Utrolig mange har en Gmail-adresse.

Presis identifisering

Vanligvis inneholder mine eposter en signatur bestående av mitt navn, epostadresse og telefonnummer. Jeg blir med andre ord veldig presist identifisert. Selv om jeg unnlater å oppgi navn og telefonnummer i epostene, er jeg likevel entydig identifisert via epost-adressen min.

Når jeg sender epost til noen som har Gmail, kan Google derfor se min identitet, mottakerens identitet og epostens innhold.

På tross av at jeg selv ikke har noen Gmail-konto, kan altså Google gjennom årenes løp ved hjelp av folk som har Gmail-konto, ha bygget en svært omfattende profil av meg.

Bondefanget

Er du opptatt av personvern, virker det helt feil å sende epost til noen som har Gmail-adresse. Men det er bortimot umulig å unngå, for veldig mange av de du ønsker å sende epost til, har en Gmail-konto.