Norges holdning til datasikkerhet

Oppdatert 14.04.2024.

Søylediagram for datasikkerhetskunnskap.
Illustrasjon: Skjermbilde

Menneskelig svikt inngår i nesten alle datasikkerhetshendelser. Hvor gode er vi nordmenn til å beskytte oss mot dataskurker?

Svaret kan vi finne i hos Oliver Wyman Forum.

Det står ikke så godt til som vi skulle tro. Kanskje det likevel ikke er typisk norsk å være god? I hvert fall viser statistikken at vi kan se oss slått av Singapore på alle områder. Også Estland og Irland skårer bedre enn oss.

Menneskelig svikt

95% av datasikkerhet-hendelser kan spores tilbake til menneskelig svikt. Slik var det også da Stortinget ble kompromittert august 2020.

Opplæring i grunnleggende ferdigheter som f.eks. å bruke sterke passord, gjenkjenne phishing-svindel og forstå hvordan data samles inn og hvordan digital identitet blir sporet online, kan gi dramatisk forbedring av befolkningens datasikkerhet.

Derfor er Oliver Wyman Forums statistikk over ulike lands kunnskap og utdanning innen datasikkerhet (Cyber Risk Literacy and Education Index) interessant lesing. Den forteller hvilke land som har tatt problematikken på alvor. Norge ligger dessverre ikke særlig godt an.

Nordmenns vilje til å praktisere datasikkerhet

Riktignok ligger den norske befolkningen i det øvre skiktet når det gjelder nordmenns vilje til å praktisere datasikkerhet. Men det er likevel ikke så veldig mye over snittet, og vi må se oss slått av både Finland og Singapore.

Når vi ser nærmere på dette punktet, ser vi at nordmenn har temmelig lav bevissthet om datasikkerhet. Det står altså ikke så bra til likevel. Imidlertid har vi en kulturell legning for å ønske å redusere sikkerhetsrisiko.

Norske myndigheters tiltak for å løfte kunnskap om datasikkerhet

Når det gjelder myndighetenes oppbacking av tiltak for å løfte kunnskap og utdanning innen datasikkerhet, ligger vi litt under snittet og voldsomt langt bak Estland og Saudia Arabia.

Opplæring i datasikkerhet i utdanningssystemet

Når det gjelder hvilken grad av opplæring i datasikkerhetsrisiko som anbefales eller kreves i utdanningssystemet, inkl. pensumet i barneskole og ungdomskole, ligger vi litt under snittet og ekstremt lang bak Singapore og langt bak Spania. En nærmere titt viser at det står bedre til i skolevesenet enn i opplæring av bedrifters ansatte.

Arbeidsgiveres innvirkning på kunnskap om datasikkerhet

Når det gjelder i hvilken grad arbeidsgivere er pådrivere for kunnskap og ferdigheter innen datasikkerhet, ligger Norge veldig langt bak Singapore og et godt stykke bak Italia. Generelt har norske arbeidsgivere har en lav forventning til ansattes kompetanse innen datasikkerhet. Men innen grunderbedrifter er arbeidsgivernes forventninger betydelig større.

Følg Stein2 sin blogg!
Motta et varsel på epost hver gang en ny artikkel publiseres.